Opintojen keskeyttäminen

Yläkoulusta siirtyminen toisen asteen opintoihin on monelle iso muutos. Yleensä opinnot alkavat ja jatkuvat kuitenkin hyvin, mutta toisinaan voi tulla sellainen tilanne ja tunne, ettei jaksa, halua, motivoi, huvita tai tuntuu siltä, että ala on täysin väärä.

Miten sitten pitäisi toimia, jos muutenkin on vähän alavireinen olo ja koulu tökkii?

Toisen asteen opinnoissa olet jo siirtymässä kohti aikuisuutta ja aikuisuuden vastuita, kaikkine ala- ja ylämäkineen. Onnittele itseäsi vastuuntunnostasi, kun tällaisessa tilanteessa ilmoitat asiasta luokanvalvojalle tai opolle tai kuraattorille.Koska ethän sinä vaan nosta kytkintä ja vain häivy, ethän? Jos koulun henkilökunnalle on vaikea asiasta kertoa, niin petäjävetiset nuoret voivat ottaa yhteyttä esim. Jaana Strömbergiin (etsivä nuorisotyö, toimii Feenixissä). Älä pelkää tai häpeile ottaa yhteyttä, me emme syyllistä tai arvostele ketään.

 

Jos tilanne tuntuu toivottomalta ja olet jo vakavasti harkinnut keskeyttämistä?

Ennen keskeyttämistä kannattaa hakeutua lääkäriin ja katsoa tilanne kokonaisvaltaisemmin, tarvitsetko esim. sairaslomaa. Usein keskeyttämisen taustalta löytyy selittäviä syitä, kuten masennus tms. hoitoa vaativa tilanne. Tällöin turvaat taloutesi saamalla sairauspäivärahaa, erityisesti, jos sairaslomasi kestää yli 2kk.

Alle 2kk kestävissä sairauksissa saat kuitenkin nostaa normaalisti opintotukea, mikäli olet vielä opiskelijana koulun kirjoilla ja sinulla on muilta osin oikeus opintotukeen.

Mikäli et hakeudu sairaslomalle, kuntien toimeentulotuen edellytyksenä on joka tapauksessa sairauspäivärahan selvittely.

Mikäli olet sairaslomalla tai vaikka et olisikaan sairaslomalla, ole ihmeessä yhteydessä Jaana Strömbergiin (etsivä Feenixissä) tai Liisa Hytöseen (hyvinvointiohjaaja Feenixissä), niin saat tukea ja neuvoja tilanteeseesi sekä sinulle sopivia jatkosuunnitelmia.

Tästä lisätietoa Kelalta: http://www.kela.fi/jos-sairastut

Miten keskeytys vaikuttaa taloudellisesti ja työttömyysetuuksiin?

Mikäli keskeytät opinnot ja ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi Te-toimistoon (17v. täyttäneet), Te-toimisto tutkii onko sinulla oikeutta työttömyysetuuteen.

Usein koulu keskeytetään sen vuoksi, koska se ei kiinnostanut tai huvittanut tai ala oli väärä. Te-toimisto pyytää selvitystä keskeytyksestä ja mikäli siihen ei ole hyviä syitä ja jos sinulla ei ole aiempaa ammatillista koulutusta, sinulla ei välttämättä ole oikeutta työttömyysetuteen. Työttömyysetuuden piiriin voit kuitenkin päästä hakeutumalla esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan tai muuhun työllisyystoimenpiteeseen.

Miten saat työttömyysetuutta?
Opinnot ja työttömyysetuus

Otathan myös huomioon, että opintoraha lakkautuu myös keskeytyksen jälkeen. Ja jos et ole ilmoittanut opintojesi keskeytyksestä ja olet saanut tukia, niin liikamaksut peritään takaisin.